Mikko Ilonen taustoittaa monet yllättänyttä lopettamispäätöstään: ”Jos olisin jatkanut panostamista golfiin, olisin rikkonut perheeni.”

Vesa-Matti Loirin podcastissa vieraillut suomen kaikkien aikojen menestynein miesgolfari kertoo lopetusajatusten kasvaneen jo varhain uran varrella: ”En halunnnut jäädä rypemään siihen lajiin, vaan vanheta elämällä normaalia elämää.”

Kun golfari Mikko Ilonen ilmotti lopettavansa ammattilaisuransa keväällä 2019, yllätti päätös monet. Olihan vasta 39-vuotias, viisinkertainen European Tour -voittaja tuolloin golfari parhaassa iässä.

Vesa-Matti Loirin Pelimies Vesku -podcastissa vieraillut Ilonen kertoo, että hän itse oli kuitenkin jo pitkään tiennyt lopettavansa ammattilaisuransa ”nuorena.”

– Mulla oli ammattilaissa paljon vanhempia kavereita, jotka olivat jääneet roikkumaan siihen golf-elämään. Ja se näytti mulle tosi tuskaiselta, Ilonen taustoittaa.

– Mä en halunnut jäädä samalla tavalla rypemään siihen lajiin. Siksi mulle tuli jo varhain selvä ajatus siitä, etten halua pelata ammattigolfia vanhempana, vaan tehdä jotain ihan muuta. Elää normaalia elämää.

Lopullisesti Ilosen päätös jättää ammattilaisgolf kypsyi vuoden 2018 lopussa. Tuolloin häeen esikoinen oli aloittanut koulun, mikä rajoitti suuresti perheen mahdollisuuksia matkustaa isän golfturnausten perässä.

– Jos mä oisin runtannut siihen vielä yhden kunnon stintin ja panostanut oman aikani täysin golfiin, niin mä olisin rikkonut perheeni.

Maailmaa jatkuvasti kiertävän ammattigolfarin ja läsnä olevan perheenisän roolien yhdistäminen olisi ollut Ilosen mukaan mahdotonta.

– Huipputasolla pelaaminen olisi vaatinut minulta niin paljon itsekkyyttä, etten olisi voinut olla tarpeeksi kotona. Ja jos sä kysyt ala-asteelaiselta, että haluaako se viettää kesä-, talvi- ja syyslomansa faijan golf-pelejä katsellen, niin kyllä se vastaus on ei.

Ilonen kuitenkin korostaa, ettei verrattain varhainen lopettamispäätös ole jäänyt harmittamaan  myöskää jäkikäteen.

– Mä sain vetää 18 vuotta omilla ehdoillani. Nyt on meidän perheessä muiden vuoro.

Ilosen ura oli hyvin lähellä loppua jo 2006

Mikko Ilonen paljastaa myös Loirin podcastissa, kuinka hän oli hyvillä lähellä lopettaa golfin jo 26-vuotiaana. Tuolloin Ilonen eli ammattiuransa haastavinta aikaa, kadotettuaan täysin pelinsä ja pudottuaan pois European Tourilta.

– Vuoden 2005 lopussa kaikki oli niin sekaisin, etten mä pystynyt kertakaikkiaan pelaamaan golfia. Lähdin silloin yksin Amerikkaan muutamaksi kuukaudeksi selvittämään tilannetta itseni kanssa, Ilonen kertoo.

– Ilman sitä rypemistä mitään voittojakaan ei olisi välttämättä tullut. Siksi pidän itse vuotta 2006 urani tärkeimpänä, kun pystyin nousemaan sieltä pohjalta. Se oli jopa tärkeämpää kuin seuraavan vuoden ensimmäiset European Tourin voitot.

Ilonen kertoo podcastissa, kuinka yksin pohjalla vietetty aika auttoi häntä lopulta selvittämään, mistä pelaamista vaivanneet häiriötekijät johtuivat.

– Löysin silloin jonkinlaisen rauhan. Se rauhallisuus välittyi greenille ja sen ympärille, ja siitä tuli mun pelin suurin vahvuus, Ilonen kertoo.

– Mä en esimerkiksi ole koskaan kokenut olevani erityisen hyvä puttaaja. Mutta kun olin rauhallinen, niin silloin puttikin oli yhtäkkiä vahvuus. 

”Enempihän se mun ura oli turpiin ottamista”

Suuri yleisö muistaa Ilosen voitot – ja kenties myös kaksi top 10 -sijoitusta Masterseissa. Mutta Iloselle itselleen mieleen ovat jääneet myös tappiot ja ennen kaikkea niiden käsittteleminen.

– 18 vuotta pelasin ammattilaiseena ja enempihän se oli turpiin ottamista. Mutta se on golfin luonne. Ne pärjäävät, jotka kestävät parhaiten sitä jatkuvaa turpiinsa saamista.

– Mulla oli hyviä ja huonoja vuosia. Ne muutamat hyvät vuodet toivat onneksi taloudellista turvaa myös uran jälkeiseen elämään, Ilonen kertoo viitaten urallaan voittamiinsa yli kahdeksaan miljoonan euron palkintorahoihin.

Tätä nykyä entinen huippupelaaja alkaa olla jo harvinainen näky golf-kentällä. Ilonen kertoo Loirille pelaavansa vuodessa enää vain kymmenisen kierrosta.

– Pari kesää sitten pelasin 15 kierrosta, ja sekin alkoi tuntua jo liian paljolta.

Lähteenä oleva Pelimies Vesku -podcastin jakso löytyy mm. YouTubesta: https://youtu.be/neQJ1feEoCQ